Izvinjavam se, rodjen sam 1973. i da nije bilo TV-a ja nikada ne bih imao prilike da stičem nova saznanja tj. da gledam naučno-obrazovne emisije u školskom programu na RTS, muzičke spotove, Opstanak i ostale emisije o prirodi i sl.
TV je jedno od mnogih velikih dostignića moderne tehnologije i nauke. To što se zloupotrebljava, to je druga stvar, ali mnogima koji nemaju internet, TV je "prozor u svet".
naravno da znamo da je tv odigrala važnu ulogu u razvoju društva, ni ja nisam baš toliki klinac da se ne sećam opstanka na rts-u... ali vreme ju je već toliko pregazilo da mi danas više deluje kao deo problema, nego kao deo rešenja. problem mi je sam broadcast sistem "komunikacije" gde neko priča, a drugi ga slušaju. to nije dijalog, vreme je za nešto novo.

Da ja imam partiju vodio bih borbu za ukidanje tv pretplate u sadašnjoj formi, što bi naišlo na snažan odjek u javnosti.
super tema za priču, možda da ovo izdvojimo kao posebnu diskusiju?
naravno da mi je bezveze da plaćam da gledam nečiju svadbu, i sigurno ne želim da mi život protekne u gledanju boljeg života na loop-u ali, realno, kad nam je pink dao neku neku naučnu emisiju? stvarno nam treba nešto što će emitovati nekomercijalne programe.
kapiram da bi se mnogim ljudima zapravo svidelo da imaju javni servis, i da je mnogo veći problem u tome što je naš javni baš rts. mislim, oni se ne trude da nam ponude nešto već ne možemo da vidimo na komercijalnim kanalima, već se sa njima trkaju ko će imati veći broj gledalaca, i rts je stvarno jedan od najegzotičnijih izgovora za javni servis - to suštinski jeste komercijalna televizija koja se finansira iz našeg džepa, a pri tom, paradoksalno, emituje i gomilu reklama.
mislim da bilo bolje raspravljati o tome kako reformisati rts, nego o ukidanju pretplate. i da dođe do toga, mi ćemo opet plaćati rts (verovatno preko pdv-a). ne postižemo mnogo ako umanjimo jedan račun tako što ćemo povećati drugi.
sad, let's think outside of the box, pa da vidimo kakav nam javni servis treba: jeftin, informativan, obrazovni, demokratičan, koji podstiče dijalog a ne širenje poruka malobrojnih elita. meni se od tv kanala najviše sviđa šta current.com radi - skoro totalno su crowdsorce-ovali uređivanje, tako da, osim što nekoliko emisija ima fiksne termine, emituju stvar koja u datom trenutku ima najviše glasova. takođe, i gledaoci totalno ravnopravno šalju priloge - dobri se lajkuju, izbijaju na vrh, i emituju na tv-u, dok se loši zakopovaju. pri tom, ljudi dobijaju kintu za svaki emitovan prilog, i ekipe koje često prave dobre stvari totalno mogu žive od toga, izgrade reputaciju, a i dalje su totalno nezavisni od current-a.
na prvi pogled, ovo deluje uvod u katastrofu u kojoj će 4 sata programa dnevno biti posvećeno donjem vešu lady gage, ali stvar je totalno drugačija i vesti su često smislenije nego na klasičnim sajtovima - mnogo manje priča koje su na prvi pogled senzacionalne, a zapravo nemaju neki efekat na budućnost, gotovo u svakom trenutku je na (relativno kratkom spisku) bar jedna naučna vest, a često i 2... možda je najbolji pokazatelj to što, pored ostalih klasičnih kategorija vesti, ovde postoji i, na prvi pogled, čudna kategorija "urban mobility" - ali stvar je u tome što amerika ima neverovatno slabo razvijen javni prevoz (često i nepostojeći) u odnosu u evropu, a polako kreću da kapiraju da situacija u kojoj svi voze samo privatne automobile nije održiva u velikim gradovima, dok je izgradnja dobrog sistema javnog prevoza sad toliko skupa da je na kraći rok čista naučna fantastika. pri tom i gorivo postaje preskupo za prosečan džep. jednostavno, primetili su da su vesti o alternativama automobilskom prevozu jako popularne na sajtu, videli da sve veći broj ljudi traži alternativu, i uočili realan gorući problem mesecima pre klasičnih televizija (koje ga još nisu skontale), i posvetili mu potrebnu pažnju i prostor.
kapiram da je stvar u tome što nije isto odgledati grand paradu, i preporučiti drugima da odgledaju grand paradu. kapiram da bi tek mali broj ljudi koji uradi prvu stvar uradilo i drugu. kad ljudi dobiju odgovornost, obično se i ponašaju odgovornije.
takođe, zašto bi javni servis morao da bude televizija!? bilo bi strava da, kao štoje sada pokrivena tv signalom, srbija bude skroz wi-fi. realno, za jedno 3 godine internet tableti neće biti značajno skuplji od televizora. za starije može da se sredi aplikacija koja bi simulirala tv sa većim brojem kanala, ali opet može da se ne proba nešto novo. ok, kažu da je starijim ljudima teže da se naviknu na novu tehniku, ali svako od nas zna bar nekoliko primera koji pokazuju da to nije nemoguće. možda je problem u tome što se tehnika uglavnom pravi za mlađe - ne kapiram što neko ne proba da u celu priču razvoja softvera ubaci i antropologe i andragoge koji bi posmatrali kako stariji ljudi koriste tablete, na kakve probleme nailaze, šta im je tu nelogično, pitali ih šta bi im bilo logičnije, i onda se zajedno sa programerima i dizajnerima bacili na pravljenje specijalnog interfejsa koji bi starijim ljudima bio logičan i lak za korišćenje.
ma koliko ludo zvučalo, ovo stvarno nije naučna fantastika. sve to već postoji, i sve to već funkcioniše, samo još treba dovljno da pojeftini. tu bi ukidanje autorskih prava i patenata moglo mnogo da pomogne